El Govern de la Generalitat aprova la transferència de 10 milions d'euros per a la construcció de dos nous platós al Parc

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; han visitat avui els espais on s’ubicaran els dos nous platós que es construiran al Parc Audiovisual de Catalunya (PAC).

L’objectiu d’aquesta ampliació, impulsada per l’Ajuntament de Terrassa i el Govern de la Generalitat, és consolidar el Parc Audiovisual de Catalunya com a segona pota del Catalunya Media City, el hub audiovisual que la Generalitat està construint a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs.

D’aquesta manera. es pretén que els dos espais audiovisuals, ubicats a 30 km de distància, es retroalimentin. Així doncs, el Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa continuarà sent un espai de rodatges amb dos platós nous, que acolliran gravacions nacionals i internacionals, mentre que la Nau Turbines, situada als peus de les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs, acollidrà epais de formació, exhibició i innovació.

És per aquest motiu que el Govern ha aprovat aquesta setmana una transferència al PAC de 10 milions d’euros per a la construcció dels dos nous platós. Per la seva banda, l’Ajuntament de Terrassa n’aporta 3 milions d’euros.

Durant la visita, L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha explicat que: “Avui iniciem i formalitzem aquest gran projecte de país, que ha de consolidar el Parc Audiovisual, millorant la seva competitivitat per atraure noves produccions internacionals i que es pugui convertir en un gran hub audiovisual, generant llocs de treball i riquesa al territori”. En aquest sentit, l’alcalde ha remarcat que “per a Terrassa l’economia del present i del futur passa per l’audiovisual, ja que tenim una llarga tradició, comptem amb centres de formació, amb la universitat, amb centres de recerca i amb el PAC, peces que sumades, fan que la ciutat es pugui posicionar com a un dels pols de l’audiovisual més importants del sud d’Europa”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat la importància de reforçar el Parc Audiovisual amb dos platós “una demanda del sector audiovisual a Catalunya i a nivell internacional”. En aquest sentit, Garriga ha apuntat que Catalunya “ja és un gran espai, molt atractiu, de localització i de producció internacional”, però que hi faltaven dos espais grans de rodatge com els que es construiran, que permetran “atraure més rodatges, muscular la pròpia indústria audiovisual i fer coproduccions”“Retenir el talent aquí és molt important. Però també volem atraure produccions internacionals amb tecnologia avançada i puntera”, ha afegit la consellera.

Dos platós d’última generació

Els dos nous platós seran de 2.300 m2 i 1.500 m2. Les noves instal·lacions de Terrassa podran destinar-se a diferents tipus de rodatges de produccions audiovisuals. Així, als nous platós s’hi podran acollir tant rodatges de publicitat de pocs dies, com gravacions o emissions en directe de programes de televisió amb públic, o produccions de ficció de gran format que necessitin instal·lar un campament base a Terrassa i que, per tant, hi puguin romandre durant setmanes o mesos. La idea és que ambdós platós puguin funcionar, tant de manera independent, com compartint part o la totalitat dels espais amb altres platós del parc, si les produccions ho requereixen, i que la comunicació entre les diverses àrees del PAC sigui fàcil i fluida.

La construcció dels nous platós es farà garantint tots els serveis necessaris per a les produccions i també tenint especial cura de l’entorn. El projecte incideix especialment en aquest aspecte, donada la peculiaritat que el Parc Audiovisual de Catalunya està situat en un parc natural separat del nucli urbà.

Els nous platós es construiran a la parcel·la P3 del PAC, que té una superfície de 6.419 m2, on també s’hi edificarà una part dels serveis auxiliars de les produccions audiovisuals, com magatzems i tallers per a la construcció de decorats.

Els nous platós tindran les característiques següents: aïllament acústic i climatització, passarel·les tècniques per accedir a les estructures que permeten il·luminar i moure els decorats i espais habilitats per acollir produccions amb les darreres tecnologies, com les tècniques de producció virtual. Concretament, el plató 5 tindrà una superfície 2.300 m2, i una alçada lliure de 15 m. D’altra banda, el plató 6 comptarà amb una superfície 1.500m2, amb una alçada lliure de 12 m.

La resta de serveis auxiliars s’han projectat a la nova construcció i també a l’Hospital del Tòrax, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’àmbit d’actuació previst és la planta baixa i la primera planta, de manera que es donin les màximes facilitats per a les produccions audiovisuals que es desenvolupin als platós. Així, es potenciarà l’estructura edificada preexistent i s’aprofitarà l’entorn i les qualitats paisatgístiques de l’Anella Verda.

Els serveis auxiliars, que disposaran d’una superfície d’uns 5.000 m2, acolliran camerinos, sales de maquillatge, perruqueria i vestuari, oficines, sales polivalents per a producció o postproducció, sala de projecció i magatzems i tallers independents per a la construcció decorats.

També s’habilitaran nous espais destinats a l’aparcament del Parc Audiovisual de Catalunya, per tal de fer possible l’augment d’activitat que aquesta ampliació suposarà per a tot el complex.