Terrassa, candidata a ciutat del cinema de la “Creative Cities Network” de la UNESCO

15-06-17 La ciutat opta a la secció Cinema, amb l’objectiu de refermar l’aposta pel sector audiovisual i generar oportunitats culturals i professionals. El Parc Audiovisual de Catalunya, com a agent clau per potenciar la visibilitat de Terrassa com a referent dins la indústria audiovisual.

La candidatura de la ciutat de Terrassa per entrar a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO ha passat la primera fase, i ara la ciutat és un dels tres municipis de l’Estat seleccionats per aquest reconeixement internacional. Amb la recepció de la carta de suport de la Comissió General Espanyola de Cooperació amb la UNESCO del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern central, s’oficialitza que la ciutat opta a integrar-se en un dels apartats de la Creative Cities Network d’aquest organisme internacional. Aquesta xarxa es va crear l’any 2004 amb l’objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, d’integració social i de vida cultural.

Terrassa presenta la seva candidatura a la secció Cinema (Film), amb la voluntat d’aprofundir en l’aposta pel sector audiovisual i generar oportunitats culturals i professionals per a la ciutadania, fomentant els valors que representa la UNESCO i, alhora, amb l’objectiu de millorar el posicionament internacional de la ciutat. L’Acadèmia del Cinema Català ha decidit donar suport a la iniciativa encapçalada per l’Ajuntament de Terrassa en la categoria de cinema, i, d’aquesta manera, aconseguir convertir-se en la primera ciutat de l’Estat espanyol en aquesta categoria.

Aquesta és una de les primeres accions de la Taula Local de l’Audiovisual “Terrassa Ciutat de cine”, que es va constituir el passat mes de març, amb l’objectiu de posar en valor el gran potencial de la ciutat en aquest àmbit. La Taula, integrada per l’Ajuntament de Terrassa, a través de l’àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat; la Terrassa Film Office; l’ESCAC (Escola superior de Cinema de Catalunya); l’institut Santa Eulàlia (cicles formatius d’imatge i so); la Societat Municipal de Comunicació de Terrassa; la Filmoteca de Catalunya; el Parc Audiovisual de Catalunya; i el director cinematogràfic terrassenc, Jan Baca; es va plantejar des dels seus inicis la cerca i desenvolupament d’accions per potenciar la visibilitat de Terrassa com a ciutat referent per a la indústria audiovisual, donar impuls a la formació en aquest àmbit i acostar a la ciutadania tot el que ja es fa a la ciutat en aquest sector.

La Taula de l’Audiovisual, com a observatori local que continuarà amb la defensa de la candidatura en la seva segona fase, preveu diverses accions de difusió i promoció properament, com la commemoració del proper Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el 27 d’octubre, entre d’altres accions. A més, en paral·lel, s’estan iniciant els contactes amb les diferents ciutats de l’Estat que ja formen part de la xarxa, com Sevilla, Granada, Dènia, Burgos, Bilbao o Barcelona; o amb aquelles que formen part de la secció a la qual opta Terrassa, com Bradford, Santos, Galway, Roma, Sofía, Bitola, Sídney o Busan; per tal de conèixer experiències, interessos o compartir el repte de la ciutat.

Està previst que el proper mes d’octubre es faci pública la resolució oficial, per part de la UNESCO, de la llista definitiva de ciutats designades com a ciutats creatives. Aquestes, un cop designades, disposaran d’un reconeixement específic de la organització pel compromís de col·locar la creativitat en el centre de les seves estratègies de ciutat.